sobota 24. března 2018

Podzimní Zbytov 2017

Na podzim 2017 se nějakým zázrakem povedlo aspoň trochu zvrátit trend posledních let, že na Zbytov už nejezdí moc lidí. Kromě tradičních návštěvníků a některých občasných hostů (z Brna Františka s Kurtem, Pepina, Šťovík, Domča, David a já; z Prahy Lenka s Hašlerkou a Klárkou P., Hugo s Ditou či Lucka N.) přijela např. po dlouhé době Ája P. a pár lidí, kteří na Zbytově s námi ještě nikdy nebyli. Malý vlk na Sjezdu pozval Markétu P., ta přijela s Filipem Boháčem, který vzal s sebou i Štěpánku Z. Ája na Markétu překvapeně koukala, nečekala, že zde bude i někdo jiný z jižních Čech. Malý vlk z Chotěboře přivezl také Lydii N. a dorazily také Terezka Š. a Verča P. z krupské mládeže. V noci pak dojel náš další tradiční sjezdový souputník, slovutný Matt Halaš. Byla tu také Evka Nej., která ale ráno zas někam odjížděla. V Myšárně to tak bylo po delší době jak v úle. Filip Boháč si s sebou vzal elektrickou kytaru a zkoušel s Hašlerkou (již tradičně baskytara) něco rozjet, ale v tom malém prostoru se to trochu třískalo. Omladina navíc zpívala pouze Svítákovky. Lenka dovezla již klasickou zbytovskou zábavu, hru IQ Twist. Tentokrát nepřijel Kady, což se promítlo do několika vtípků typu „ještě chybí Kady“, „všichni tady odpočíváme, jen Kady ještě někde ve stodole maká“ atp.

Ráno pro nás Honza Keller tradičně měl připravený rozpis prací. Na dřevo jsme šli já s Kurtem, Frantou a Ditou. Hrabání a pálení si vzaly Verča, Terezka, Lenka a Klárka P. Přijel Jáchym a šel přesazovat strom. Štovík s Hugem odkopávali hlínu, David s Fílou vyváželi hnůj. Hašlerka opravoval střechu nad rázem krbového dřeva. Malý vlk s Mattem připravovali stodolu pro chystané divadelní představení. Matt také pomáhal Honzovi u cirkulárky. Ája se Štěpánkou vozily písek. Domča s Pepinou zpracovávaly oranžové kytky mochyně židovské a Huga, který jednu ochutnal, přesvědčily, že je to jedovaté. Malý vlk s Hugem, Mattem a Markétou chvilku jezdili po trávě na saních, fotografie tohoto happeningu vyšla posléze na titulní straně Českého bratra s popiskem „Mládí v církvi“. Kolem jedenácté přijel Honza s Martinou a Kryštofem. Krátce po čtvrté hodině přijel Krokodýl. Malý vlk odjížděl pryč, ale podařilo se mi přemluvit Lydii, aby i přesto zůstala, že se nějaká doprava domů do Krucemburku v neděli jistě najde. Čekal jsem, že se najde aspoň do Žďáru, ale skutečně se našla až do Krucemburku. Jáchym s Kurtem a Honzou Kellerem zachraňovali souseda z chajdy nahoře, který kácel les a uvíznul pod stromem, vděčný chlápek pak přinesl podivnou flašku vína. Jáchym po této příhodě zase spěchal pryč.

V podvečer přijel vězeňský kaplan Daniel Pfann a o své práci zajímavě a dlouho hovořil. U večeře pokračovala diskuse. Potom Krokodýl vybalil heligonku a Dan Pfann nás chvíli pozorně sledoval, na malou chvilku se dokonce připojil ke zpěvu.

Fíla brzy ráno odjížděl sloužit a vzal i Štěpánku, Krokodýl tentokrát ráno nikam nespěchal. Jeli jsme do Jimramova a většina z nás se samozřejmě stavila v Bistru.

Žádné komentáře:

Okomentovat